RSS
новини

Звернення Групи "Першого грудня": "Коли спільний човен перекинеться – провина за це ляже на всіх!"

14.12.2017

Українська влада, передусім Президент і його оточення, мають усвідомити, що сучасна держава – це не приватне підприємство, власник якого ставить начальниками підрозділів відданих йому особисто людей. Така концепція влади є хибною, загроза від її продовження стала очевидною.

 

Історія Марти Вінтер нарешті повернулася до міста, у якому вона починалась

12.12.2017

У  Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені О. Барвінського та Тернопільській обласній науковій універсальній бібліотеці щойно відбулися інформаційні заходи «Гельсінської ініціативи-ХХІ», приурочені до 75-ї річниці трагедії Голокосту та 69-ї  річниці підписання Загальної декларації прав людини ООН. 

 

Ким вони були, жертви «Ягільницького злочину» нацистів?

29.11.2017

Днями виповнилося 75 років від дати скоєння нацистами у наших краях одного з багатьох воєнних злочинів – розстрілу у листопаді 1942 року сотні заручників з числа в’язнів тюрем Львова, Чорткова та ймовірно інших міст. Братську могилу жертв тієї масакри після багатьох років безрезультатних пошуків нарешті нещодавно знайдено на Ягільницькому полі поблизу Чорткова.

 

Місто та люди Іди Фінк

06.11.2017

У березні 2017 року вийшло друком перше україномовне видання роману «Подорож» Іди Фінк у перекладі Наталки Римської. Це стало знаковою подією, бо вперше за 75 років відома письменниця повернулася до рідного міста.

 

Олекса Волянський: «Дати народу якісну освіту, а народ сам дасть собі раду!»

21.10.2017

На Поділлі та Гуцульщині вшанували пам’ять отця Олекси Волянського: священика, просвітителя, видатного громадського та культурного діяча, хранителя «Українських Афін» у Криворівні

 

Docudays UA: інакший фестиваль, інакше кіно

14.10.2017

17 жовтня у Заліщиках відкриється 14-й Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у Тернопільській області

 

Владо, припини наступ на громадські об’єднання!

07.09.2017

Гельсінська ініціатива - ХХІ підтримує заяву Правозахисного порядку денного із вимогою до Президента України та Верховної Ради України припинити наступ на громадські об’єднання

 

Єврейське гетто у Чорткові: жертви, кати та рятівники

01.09.2017

Щойно виповнилося 75 років від того дня, коли у Чорткові відбулася перша велика «акція» по знищенню в’язнів єврейського гетто. Сталося це 26 – 27 серпня 1942 року. Цю трагічну подію можна вважати однією з найбільших гуманітарних катастроф, що будь-коли сталися у нашому краї. Належить також визнати, що пам’ять про цю темну сторінку історії міста досі належним чином не збережено.

 

120 років тому народився Герш Лаутерпахт

17.08.2017

Сер Герш Лаутерпахт - всесвітньовідомий правник, професор Кембриджського університету, автор правового поняття «злочин проти людяності», один з творців сучасного міжнародного права та теорії прав людини, суддя Міжнародного суду ООН. Народився у Східній Галичині (місто Жовква), навчався у Львівському та Віденському університетах.

 

Спільна заява Уповноваженого з прав людини, УГСПЛ та ХПГ щодо президентських законопроектів

13.07.2017

Сьогодні оприлюднено спільну заяву Уповноваженого з прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи щодо законопроектів №6674 та № 6675. "Гельсінська ініціатива-ХХІ" приєдналася до підписантів цієї заяви.

Дослідження застосування українськими судами практики Євросуду

Резонансне дослідження «Precedent UA - 2015» вже доступне для ознайомлення у Інтернеті

детальніше

Ініціатива Першого грудня ухвалила хартію

"Ініціативна група Першого грудня", започаткована групою відомих інтелектуалів, серед яких В. Брюховецький, Б. Гаврилишин, С. Глузман, В. Горбулін, Л. Гузар, І. Дзюба, М. Маринович, М. Попович, Є. Сверстюк, В. Скуратівський, І. Юхновський оприлюдила текст Української хартії вільної людини

детальніше