RSS
новини

Нобелівські лауреати підтримують Україну перед лицем російської агресії

03.03.2022

165 Нобелівських лауреатів у відкритому листі висловилися в підтримку українського народу та незалежної держави Україна перед лицем російської агресії

 

Генасамблея ООН підтвердила суверенітет та територіальну цілісність України, засудила агресію РФ проти неї

02.03.2022

Сьогодні , 2 березня, Генеральна Асамблея ООН ухвалила Резолюцію, якою засуджує неспровоковане вторгнення Росії в Україну. Резолюцію підтримали представники 141 держави світу

 

УГСПЛ приєдналася до Заяви українських правозахисних організацій щодо гуманітарної кризи на кордоні України

01.03.2022

Ситуація на українсько-польському кордоні останніми днями залишається вкрай важкою для всіх, хто намагається його перетнути, незалежно від громадянства. Причиною цієї кризи є обстріли міст по всій Україні, а також наземне вторгнення, перестрілки та теракти з боку російської армії у містах на півночі, сході та півдні України.

 

Півстоліття від "генерального погрому" українського шістдесятництва

13.01.2022

12 січня виповнюється 50 років від дня найбільшої репресивної акції проти українських шістдесятників у січні 1972 року

 

«Сила права» все ж існувала в історії українського державотворення

01.01.2022

Варто усвідомлювати, що шлях становлення держави насправді пролягає ще й через тривалу еволюцію та послідовне вибудовування її основ – а не лише через бунт, повстання, революцію, підпільну діяльність, терористичні акти, війну… Що для того, аби успішно творити власну демократичну державу, народ перш за все повинен стати нацією, самодостатньою в культурному, освітньому, економічному, правовому, політичному сенсі. Нацією, об’єднаною спільним баченням державницького проєкту та стратегії його будівництва.

 

«Меморіал» не можна закрити – це потреба у правді про трагічне минуле: заява українських правозахисних організацій

31.12.2021

"Гельсінська ініціатива-ХХІ" підтримала відкрите звернення українських громадських організацій з приводу рішення Верховного Суду РФ про ліквідацію Міжнародного товариства «Меморіал»

 

Ізраель Вальдман – галицький єврей, який повірив в правову українську державу

30.12.2021

Під завісу року, що минає, варто пом’янути добрим словом Ізраеля Вальдмана, нашого видатного земляка, адвоката, публіциста, видавця, політика, громадського та державного діяча. Хоча б тому, що цьогоріч виповнилося 140 років від його народження у місті Чорткові.

 

Час збирати каміння

21.11.2021

20 листопада у чортківській «Бібліотеці на вулиці Зеленій» відкрилася фотовиставка «Мультикультурна спадщина Тернопілля в світлинах», яка цього року вже побувала в Збаражі та Тернополі разом з Мандрівним фестивалем Docudays UA.

 

Про точки дотику і суперечності між цінностями прав людини та екологічної етики - на Docudays UA

12.11.2021

Першим загальнодоступним для онлайн-перегляду в програмі Мандрівного кінофестивалю Docudays UA - 2021 на Тернопіллі був фільм «Тваринне чуття» режисерів Емми Дейві і Пітера Меттлера, знятий за участі екофілософа Девіда Абрама.

 

Він захищав без меча - біографічний нарис про Антона Горбачевського на тлі його епохи

04.11.2021

Щойно в рамках програми 18-го Міжнародного мандрівного фестивалю Docudays UA в Тернополі та Чорткові відбулися перші презентації книжки Олександра Степаненка «Він захищав без меча. Антін Горбачевський , біографічний нарис на тлі епохи».

Дослідження застосування українськими судами практики Євросуду

Резонансне дослідження «Precedent UA - 2015» вже доступне для ознайомлення у Інтернеті

детальніше

Ініціатива Першого грудня ухвалила хартію

"Ініціативна група Першого грудня", започаткована групою відомих інтелектуалів, серед яких В. Брюховецький, Б. Гаврилишин, С. Глузман, В. Горбулін, Л. Гузар, І. Дзюба, М. Маринович, М. Попович, Є. Сверстюк, В. Скуратівський, І. Юхновський оприлюдила текст Української хартії вільної людини

детальніше